دیالیز چیست؟
دیالیز فرآیندی است که در آن مواد را با هم ترکیب کرده تا هر دو محلول با قرار گرفتن در محل مورد نظر از هم جدا میشوند و تغییر میکنند. مولکولهای آب و مواد دیگر نمیتوانند ترکیب شوند و همین موضوع باعث زیاد شدن وزن مولکولها میشود و پروتئین قابلیت عبور از بین آنها را ندارد. دیالیز در تصفیه خون بیماران باعث نارسایی در کلیه میشود. رعایت نکردن اصول تغذیه مناسب و عدم کنترل قند یا فشار خون به مرور زمان روی کلیه و اندامهای دیگر بدن تاثیرگذار است. این اتفاق زمانی میافتد که ۸۵ تا ۹۰ درصد بافت هر دو کلیه از بین رفته باشد. در چنین وضعیتی باید دیالیز انجام شود. در واقع دیالیز یک درمان برای تصفیه کردن خون از طریق یک دستگاه ماشینی است. زمانی که کلیهها به طور دقیق کار نکند با استفاده از دیالیز تعادل در بدن حفظ میشود و برای درمان کلیه خدمات مربوط به بیماری کلیوی از این روش استفاده میشود.
انواع دیالیز
همودیالیز
این نوع دیالیز قطعیترین راه درمان است. در این روش با استفاده از یک کلیه مصنوعی، مواد و مایعات اضافی از بدن خارج میکنند و خون مقدار خون خارج شده از بدن تصفیه شده و با استفاده از دستگاه دیالیز به بدن برمیگردد. برای جریان خون در کلیه مصنوعی، پزشک از طریق جراحی یک راه برای اتصال به دستگاه دیالیز ایجاد میکند.
دیالیز صفاتی
در این روش پزشک متخصص یک کاتتر دیالیز صفاتی را از طریق جراحی درون شکم قرار میدهند. این کاتتر خون را از طریق پردهای طبیعی خون را تصفیه میکنند. در طی درمان، مایع دیالیز وارد صفاق میشود. این روش ممکن است چند ساعت طول بکشد و حتی 4 یا 6 بار در روز انجام شود.
درمان مداوم جایگزینی کلیوی
این درمان در درجه اول در بخش مراقبتهای ویژه و برای افراد مبتلا به نارسایی حاد کلیه مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش که به عنوان هموفیلتراسیون شناخته میشود، از طریق دستگاه مخصوصی خون تصفیه میشود. سپس خون به همراه مایع جایگزین به بدن بر میگردد. این روش معمولا هر روز و به مدت ۱۲ تا ۲۴ ساعت انجام میشود.